Nyum Nyum...
PUDING SAGU
BAHAN A
1 Cawan Sagu
3 Cawan Air
Sehelai Daun Pandan
BAHAN B – kuah puding
1 Ketul Gula Melaka
Santan
Gula Pasir
CARA-CARA
1. Bersihkan sagu dan rendamkan selama 10-15minit.
2. Then masukkan semua bahan A ke dalam periuk dan tanak (masak) – pastikan bhn2 di kacau sentiasa sehingga mendidih.
3. Setelah sagu tadi pekat, masukkan dalam loyang atau mangkuk kecil2 then biarkan sejuk sendiri.
4. Untuk kuah pula, 1 ketul gula melaka+sedikit air di panaskan sehingga cair. Masukkan gula pasir sedikit untuk menambah kemanisan.
5. Cara hidang pula : puding sagu y dh sejuk td, masukkan dlm cwn puding. Then tuangkan santan + gula melaka cair = siap (hidangkan, kalo nk sejuk leh taruk ais seketul dua)
No comments:
Post a Comment